Följande buskar har klarat tidens test och förtjänar erkännande som av de bästa för säkring. Beskär dem för en formell visning eller lämna dem till sina egna enheter för en anspråkslös häck som Thuja Smaragd. Du kommer säkert att hitta de perfekta sorterna för ditt utomhusutrymme bland dessa vinnare!

1. FOTINIA MED RÖDTIPS (PHOTINIA X FRASERI ’RÖD ROBIN’)

Röd tippad fotinia är en snabbt växande vintergrön som är en hybrid av Photinia glabra och P. serrulata. Den är uppkallad efter den djärva röda nya tillväxten den sätter på våren. En skönhet året runt har photinia doftande vita blommor som följs av utseendet på röda bärliknande frukter som kallas pomer. Mogna löv mörknar till en rik grön. Denna lövbuske trivs bäst i väldränerad jord, i full sol. Det tål viss skugga, men risken för sjukdom är lägst i full sol.

Du kan försöka i ett skyddat område eller ge vinterskydd. Oskörd kan denna fotinia nå både en höjd och en omkrets på 15 fot. Växter som odlas i norr är mindre benägna för en sjukdom som kallas bladfläck än de som odlas i söder.

Det utgör en barriär mellan en bostadsfastighet och en gata och absorberar föroreningar och ljud från förbipasserande fordon. Om du bestämmer dig för att låta din fotinia växa till maximala proportioner, bör du fortfarande tunna centra ibland för att förbättra luftcirkulationen.

2. FORSYTHIA (FORSYTHIA ‘SUNRISE’)

En av många favoriter hela tiden, forsythia är en av de tidigaste vårblomstrarna, dess ljusgula blommor visar vintern.

Det är lövfällande med löv som faller på hösten. Soluppgångssorten är en snabbodlare som är lämplig för platser som föredrar full sol och tolererar alla typer av jord. När den väl är etablerad tål den en måttlig grad av torrt, varmt väder.

Förvänta dig att oskurna buskar når en höjd och en omkrets på cirka 5 fot. Denna sort har de svepande grenarna som är typiska för forsythia, men en mer kompakt form än andra sorter. Vänligen ensam gör det en tät naturlig häck.

3. WEIGELA (WEIGELA FLORIDA ’MINUET’)

Denna lövfällande dvärgbuske har mörklila-gröna blad, rosa trumpetformade blommor och en övergripande rund form.

Många människor som odlar dessa växter i ungefär fem år har rekommenderat dem eftersom de är enastående. Som lovat av odlare blommar det faktiskt flera gånger under växtsäsongen.

Full sol är perfekt för den här busken, även om den tål delvis skugga. Den toppar på cirka 3 fot, med en bredd på cirka 5.

Oavsett om du beskär eller låter naturen ta sin kurs, är denna weigela perfekt för mindre gårdar. Den överlever torra trollformler och svår kyla, och varje vår har den återvänt i all sin härlighet.

Leave a Comment